Ege Denizi'ndeki Santorini Adası ve çevresinde artan yoğun sismik hareketlilik ile irili ufaklı yüzlerce deprem hem Yunanistan'da, hem de Türkiye'de bölgeye kıyısı bulunan Muğla, Aydın ve İzmir'de paniğe neden oldu.

SON BİR HAFTADA 400'Ü AŞKIN DEPREM YAŞANDI

İzmir Valisi yazılı bir açıklama yaparak ardı ardına yaşanan yüzlerce depreme ilişkin gelişmeleri titizlikle izlediklerini açıkladı. Bu akşam saatlerinde açıklamalarda bulunan Vali Elban, "Ege Denizi'nde 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşan sismik aktivite 400'ü aşkın depreme ulaşmıştır. Deprem fırtınası şeklinde süregelen bu hareketlilik kapsamında şu ana kadar kaydedilen en büyük deprem 4.8 büyüklüğündedir" dedi.

"TSUNAMİ İHTİMALLERİ TAKİP EDİLİYOR"

Yaşanan sarsıntıların Santorini Adası'nın yaklaşık 25 kilometne kuzeydoğusunda ve 5 ila 25 kilometre derinliklerde yoğunlaştığını dile getiren Vali Elban, "Ülkemiz kıyılarına en yakın deprem yaklaşık 140 kilometre mesafede gerçekleşmiştir. 2011-2012 yıllarında benzer bir sismik aktivitenin yaşandığı bu bölgede, 14 ay süren hareketlilik herhangi bir volkanik faaliyete neden olmamıştır. Deprem, volkanik aktivite ve tsunami ihtimalleri bilimsel çerçevede takip edilmektedir" ifadelerini kullandı.   

030225 3E

ALMAN VE FRANSIZ BİLİMADAMLARININ TAKİBİNDEYDİ

Alman Volkanolog Dr.Tom Pfeiffer'a ait decadevolcano.net adresindeki bir  makalesinde Santorini Kalderası'nın aktif ama uykudu olan bir yanardağ olduğunu belirterek, "Şu anda uykuda olsa da, Santorini tarihi dönemlerde birkaç kez aktif olmuştur" ifadelerini kullandı. Dr.Pfeiffer, Santorini Kalderası'nın Ege Denizi'nde batıda Yunanistan'ın Attika Bölgesi'ne bağlı Metana şehrinden doğuya doğru Milos Adası, Santorini ve Nisyros Adası'na doğru uzanan bir yay şeklinde olduğu tanımlanıyor.   

030225 3D

Santorini Kalderası'nda ilk olarak 1828-1904 yılları arasında yaşayan Fransız Jeolog ve Petrolbilimci Ferdinand Andre Fouque'nin çalışmalar yaptığı öğrenildi. Fouque'nin bölgede Alman Fizikçi Robert Wilhelm Eberhard Bunsen'in ısıtılmış elementlerin emisyon spektrumları araştırma yöntemlerini kullanarak bu volkanik gaz analizleri üzerinde çalıştığı öğrenildi.  

PROF.ŞENGÖR: "7 METREYE KADAR TSUNAMİ"

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin davetlisi olarak Muğla'ya gelen Yer Bilimci Prof.Dr.Celal Şengör, Ege Denizi merkezli depremleri değerlendirdi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şengör, Santorini Adası'ndaki aktif yanardağı kastederek, depremlerin türlerinin ve fay çözümlerinin çok önemli olduğunu söyledi "Oradaki yanardağ aktif zaten. 19'uncu yüzyılda baya faaliyet göstermiş bir yer. Yalnız orası patlarsa hepimize Allah'a ısmarladık" ifadelerini kullandı. 

Ege Denizi'ndeki son deprem 5.2 şiddetinde oldu Ege Denizi'ndeki son deprem 5.2 şiddetinde oldu

Bölgede bulunan fayların aktif olduğunu dile getiren Şengör, "Bunların her biri tsunami yapar. Bunun olması için deniz tabanında yer değişikliği olması lazım. Topoğrafyanın değişmesi lazım. Yer kayması olduğu zaman orada 7 metreye kadar da olabiliyor" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi