Ordu'da özellikle sahil kesiminde toplanan fındıklar yavaş yavaş satılmaya başlandı. Ancak özellikle Altınordu ve Perşembe ilçelerindeki fındıkların kahverengi ve yeşil kokarca istilasına uğradığı için verim kalitesinin düştüğü konuşulmaya başlandı.
Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Celal Tezcan, son gerçekleştirilen OBB Meclis Toplantısı'nda ilçe belediye başkanları ve OBB yöneticilerine çağrıda bulundu, "Büyük ihtimalle biyolojik bir böceğe benziyor. Yeni düşman kokarca. Aynı mücadeleyi lütfen bütün arazi sahipleri aynı duyarlılıkla yapsınlar veya ortak yapalım" dedi.
Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün fındık zararlısı 'Yeşil Kokarca' ve 'Kahverengi Kokarcı'yı yok etmek için samimi bir mücadele verdiğini belirterek "Maalesef o da, kendi çapında tekrar tekrar çoğalarak kendi mücadelesini sürdürüyor" dedi.
TEZCAN: "FINDIK BİZİM TOPRAĞIMIZIN BEKÇİSİ"
Ordu'nun en önemli ürünü olan fındığın iki büyük özelliği olduğunu dile getiren OBB Başkanvekili Tezcan, "Fındığın iki kıymetli özelliği var. Hep para yönünden düşünüyoruz, ama fındığın çok daha farklı bir önemi daha var. O da erozyonu önlemek. Fındık bizim toprağımızın bekçisi. Eğer o fındık olmasa, zaten meyilli araziyiz. Sert yağışlarda toprak kalmaz. pancar bile ekmeye toprağımız kalmaz. Fındığın böyle asil bir görevi daha var" dedi.
"BİYOLOJİK BİR BÖCEĞE BENZİYOR"
"YENİ DÜŞMAN KOKARCA"
Kokarcayla topyekün bir mücadele gerektiğini vurgulayan Tezcan, "Sadece bir birimin, bir kurumun veya birkaç kurumun mücadelesi olmaz. Üç fındık bahçesini ilaçlıyorsunuz, dördüncüyü ilaçlamazsanız orada çoğalmasına devam ediyor. Tekrar ilaçlanan yerlere geliyor. Büyük ihtimalle biyolojik bir böceğe benziyor. Çünkü çok aktif. Çok korunaklı ve inatçı bir böcek. Enterasan, bir günde 130 kilometre yol yapabiliyormuş. Bir tanesi 240 larva bırakabiliyor. Yani bu ne demek? Bir tanesi 240 oluyor. Fındık haricinde yüzün üzerinde ürünün düşmanı. Mısır, fasulye aklınıza ne gelirse yarın onların dahi düşmanı, insanoğlunun belası. Efendim biyolojik üretilmiş, salınmış, kaybolmuş o bizi aşar. Bizim Ordu olarak bizim dostumuz olan fındığın düşmanı. Bununla mücadele için Ordu'daki bütün kurumları göreve davet ediyoruz. Yeni düşman kokarca. Aynı mücadeleyi lütfen bütün arazi sahipleri aynı duyarlılıkla yapsınlar veya ortak yapalım. " dedi.
KAHVERENGİ VE YEŞİL KOKARCA ZARARLISI
Pentatomidae, Pentatomoidea üstfamilyasına bağlı yaklaşık 900 cins ve 4700'den fazla türü bulunan Fındık Yeşil ve Kahverengi Kokarcası'nın ana vatanı Kuzey Amerika. Tür, Kuzey Amerika Böcekleri türleri içerisinde yer alıyor ve tek seferde 28 yumurta, sezon boyunca da 3 bin yumurta bırakabiliyor. Zararlı böcek, hasat zamanına kadar fındık meyvesinde, daha sonra da yapraklarında beslenmelerini sürdürüyor. Fındık hasat zamanı geldiğinde de fındık bahçelerinde verim ve kaliteyi yüzde 50 oranında düşürüyor.