TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa'nın ilk 4 maddesine ilişkin tartışmaların devam ettiği siyasi atmosferde 11 Ekim 2024'te Gazi Üniversitesi'nin '2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmasıyla gündeme geldi.
PEKİ TAM OLARAK HANGİ İFADELERİ KULLANDI?
Anayasa'nın 3'ncü maddesi içeriği hakkında açıklamalarda bulunan Kurtulmuş açık açık "Değiştirilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.
Gelen sert tepkiler üzerine de "Konuşmamın hiçbir yerinde 3'üncü madde diye bir şey geçmemiştir. Bir algı operasyonudur" diyerek açık açık kendini yalanlayan Kurtulmuş, Türkiye'de Anayasa Değişikliği'nin zaruri olduğunun altını çizmiş, üniversitelerin de bu sürece destek vermesi gerektiğini söylemişti.
"Türkiye'de çok sayıda Anayasa Değişikliği yapıldı" diyen Kurtulmuş, "Ancak hem 1961 Anayasa'sı, hem 1982 Anayasa'sı niteliği itibari ile seçkinci, bir takım çevrelerin menfaatlerini önceleyen, yapım şekli itibarı ile de sivil olmayan bir Anayasa'dır. Artık Türkiye'nin bu darbe Anayasası'nın ürününden darbelerin ürünü olan bu Anayasa'dan kurtulmasının vakti gelmiştir" dedi.
"DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKİR" İFADESİNİ KULLANDI
Kurtulmuş konuşmasının devamında ise "Anayasa'nın 3'ncü maddesi" cümlesini kullanmadı, ama üçüncü maddede yer alan "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür" maddesini örnek göstererer değiştirilmesi gerektiğini alenen ifade etti.
İşte o açıklamanın tam metni:
"Mesela çok sıradanmış gibi görünen devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü tabiri Anayasa'da yer alan ve hepimizin çok sık kullandığı doğrudur, ama bu perspektiften baktığınızda değiştirilmesi gerekir. Çünkü devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci anlayışın, bu devletçi anlayışın da yeni Anayasa'da milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışı ile yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum."
"ALGI YÖNETİMİDİR ALGI OPERASYONUDUR" DEDİ
Kurtulmuş, yükselen sert tepkiler üzerine yeni bir açıklama daha yaparak, "İlk 4 madde hakkında tartışma yapılması, tartışmanın başlatılması aslında sürece zarar veren ve vakit kaybettiren bir gelişme olur. Gazi Üniversitesi'ndeki konuşmamda sanki 3'üncü maddeyle ilgili bir mesele gündeme geliyormuş gibi bir yanlış algının oluşturulmaya çalışılması ise en hafif ifadesiyle bir algı meselesidir, algı yönetimidir. Kabul etmem mümkün değil. Konuşmamın hiçbir yerinde 3'üncü madde diye bir şey geçmemiştir. Bir algı operasyonudur" dedi.