Hazine ve Maliye Bakanlığı özellikle gerçek ve tüzel kişilerin araçlarında kullandıkları akaryakıt miktar ve tüketimini dijital olarak kontrol etmek, hem de satın alınan akaryatın tüketim süresinin doğruluğunu teyit amaçlı yeni bir sistemi hayata geçiriyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı'na göre yeni sistemin amacı, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadele etmek.
Özellikle şirketlerde akaryakıt fişlerinin gider olarak gösterilmesindeki artış nedeniyle böyle bir uygulamayı hayata geçiren Hazine ve Maliye Bakanlığı, 5 Ekim 2023 tarih ve 32330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği'ne göre Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kurma ve işletme görevi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ne verdi.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü de bu görevi yetki verdiği firmalar aracılığıyla hayata geçirecek. Ancak geliştirilen her yeni sistemde olduğu gibi bu sisteme dahil olmanın da bir bedeli olacak.
AKARYAKIT İSTASYONU SAHİPLERİNE YENİ MASRAF ÇIKIYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni geçilecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Akaryakıt İstasyonu Donanım ve Hizmet 2024 Yılı Birim Fiyat Listesi'ni de geçtiğimiz Ekim ayı ilk haftasında açıkladı.
Buna göre akaryakıt istasyonu sahipleri devlete her yıl UTTS Yıllık Hizmet Bedeli adı altında 2024 yılı için 50 bin TL+KDV ücret ödemek zorunda kalacak.
Bunun yanı sıra 1 adet Taşıt Tanıma Birimi Okuyucusu (TTO)+TTO Sabitleme Kılıfı için 16 bin TL+KDV, 1 adet Taşıt Tanıma Birimi Okuyucusu (TTO) için 15 bin 300 TL+KDV, 1 adet TTO Sabitleme Kılıfı için 700 TL+KDV, 1 adet Tabanca İletişim Modülü (TİM) + SAM Kart + Mühür Seti Bedeli için 60 bin TL+KDV, 1 adet Tabanca İletişim Modülü (TİM) için 59 bin 605 TL+KDV, 1 adet Güvenlikli Haberleşme Anahtarı (SAMKart) için 250 TL+KDV, 1 adet Mühür Seti için 145 TL+KDV, 1 adet TTO Pil Değişim Seti için bin 450 TL+KDV bedel ödeyecek.
Bu ödemeler Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün www.utts.gov.tr internet sitesinde belirtilen banka hesabına yapılacak.
Sadece 2024 yılı için geçerli olan bu rakamlara 2025 yılında zam da gelecek. Bu fiyatlar her yılın başında Türkiye İstatistik Kurumu'nca bir önceki yıl için belirlenen yıllık Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranında artırılacak ve bir yıl boyunca uygulanacak.
PEKİ SİSTEME DAHİL OLAN ARAÇ SAHİPLERİ NE KADAR ÖDEYECEK?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne (UTTS) dahil olan taşıt sahibi mükelleflerin ödeyeceği rakamlar da açıklandı. Sadece 1 araç için Taşıt Tanıma Birimi (TTB) sistemine girebilmek için 1.810 TL+KDV ücret ödenecek.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün banka hesabına yapılacak olan ödemeler, 2025 yılında da yıllık Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranında zamlanacak.
SİSTEM NE İŞE YARAYACAK?
Peki yeni icat Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi nasıl çalışacak? Ne işe yarayacak? Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların kullanılması sırasında sistem, araç üzerindeki çip sayesinde akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerini otomatik olarak aktaracak. Araçlara monte edilen Taşıt Tanıma Birimi (TTB) ve akaryakıt pompa tabancalarına takılan Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) aracılığıyla, taşıt plaka bilgileri algılanarak Tabanca İletişim Modülü (TİM) cihazına iletilecek. TİM cihazı ise bu bilgileri otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza aktararak manuel giriş ihtiyacını ortadan kaldıracak.
PEKİ BU SİSTEME GİRMEK ZORUNLU MU?
Pek çok internet sitesinde özellikle ticari taşıt sahipleri için 'zorunlu' ibaresi konulsa da, sistemi araca taktırmak zorunlu değil. Hal böyle olunca, harcanan akaryakıt fişlerini gider olarak gösterilemeyecek.
Ancak kullandığı akaryakıt harcamalarını vergi beyanında gider olarak gösteren gerçek ve tüzel kişilikler, bu harcamalarını gider olarak göstermeye devam etmek istiyorlarsa tüm taşıtların yakıt depo girişlerine Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takmakla yükümlü olacak.