Yüksek enerji düzeyi, bol protein ve karbonhidratının yanı sıra E, B1, B2, B5, B6, B7, B12 vitaminlerini içinde barındıran, ayrıca insan sağlığı için son derece ihtiyaç duyulan çinko, demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyon, sodyum ve selenyum açısından zengin lifli besin kaynaklarından birisi Siyez Buğdayı.
Dünya genelinde Fransa, Fas ve Karadağ'da, Türkiye'de ise Kastamonu'nun İhsangazi, Taşköprü, Seydiler ve Devrekani ilçeleri ile Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesinde yetiştirilen siyez buğdayının yeri üretim merkezi Ordu'nun Mesudiye ilçesi oldu.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Hilmi Güler'in 'nitelikli tarım' projesi kapsamında ilk olaraks harakete geçilen, ardından atıl ve kullanılmayan arazilerin tarım ve üretime kazandırılmasını amacıyla 4 yıl önce başlanan 'siyez buğdayı üretimi'nde peşin ödemeli alımlar başladı.
BORSA FİYATININ YÜZDE 50 ÜZERİNDE FİYAT VERİLDİ
Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarım Dairesi Başkanlığı tarafından kanalize edilen siyez buğdayı alımları, borsa fiyatlarının da yüzde 50 üzerinde bir rakamla verildi. Toplamda 9 buğday üreticisinden yaklaşık 6.5 tonluk siyez buğdayı satın alan Ordu Büyükşehir Belediyesi ürün bedellerini ise aynı anda peşin olarak üretici hesaplarına yatırdı.
Siyez buğday üretiminin en çok gerçekleştirildiği Mesudiye ilçesinde düzenlenen programda konuşan OBB Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler çiftçilere seslenerek, "Alım garantisini veriyoruz, bundan güzel bir şey olur mu? Siz üreteceksiniz, biz satın alacağız" dedi.
10 TON DAHA TOHUM DAĞITILDI
Ordu'da toplam 2 bin 500 dekarlık alanda yapılan siyez buğdayı üretimi için bugüne kadar 45 ton tohum dağıtılırken, buna 10 tonluk tohum daha eklendi. OBB tarafından satın alınan siyez buğdayının bir kısmı tohumluk olarak değerlendirilirken, kalan kısmı da ekmek üretiminde kullanılıyor. Siyez buğday ekmeğinin tanesi ise bugün 80 TL'den satılıyor.