Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 'Ölüm ve Ölüm Nedeni' istatistiklerinin sonuçlarını yayınladı. Buna göre Karadeniz Bölgesi'nde 'Kaba Ölüm Hızı' sonuçlarına göre Sinop, Kastamonu ve Giresun ömrü en kısa olanların yaşadığı ilk 3 il olurken, bu iller Türkiye genelinde de ilk üç sırayı oluşturdu. Türkiye sıralamasında bölge dışından ise Sinop, Kastamonu ve Giresun'u, Edirne, Balıkesir, Çankırı ve Çanakkale izledi.
"ORDU'DA DA KABA ÖLÜM HIZI ARTIYOR"
Sağlıklı ve uzun yaşam denilince akla ilk gelen bölgelerin başında Karadeniz Bölgesi yer alıyor. Ancak her ne olduysa, uzun süreli yaşayanların bölgesi olan Karadeniz'de de insan ömrü giderek kısalmaya başladı. Hatta Türkiye'nin en mutlu illeri sıralamasında en başta yer alan Sinop bile ömrü en kısa olanların yaşadığı il haline geldi.
Özellikle sağlıklı ve yeşil ürünleri tüketmesiyle ünlü olan Ordu'da bile yaşayanların ömürleri kısalmaya başladı. TÜİK tarafından açıklanan 'Kaba Ölüm Hızı' yani bir hastalıktan veya genel olarak bin kişi başına düşen ölüm sayısı istatistiklerine göre Ordu, bu oranın en yüksek olduğu iller sıralamasında bölge genelinde 6 basamak birden atlayarak, 5'inci sıraya yerleşti.
ÖMRÜ EN UZUN OLANLARIN YAŞADIĞI İLLER
Ömrü en uzun olanların yaşadığı iller sıralamasında binde 7.8 ile Düzce ilk sırada yer alıyor. Düzce'yi binde 8.0 ile Bayburt, binde 8.4 ile Gümüşhane takip ediyor. Dördüncü sırada binde 8.7 ile Trabzon yer alırken beşinci sırada ise binde 8.8'lik oranla Bolu yer aldı. Bolu'yu ise sırasıyla Samsun, Rize, Karabük, Zonguldak, Çorum, Bartın, Artvin, Tokat, Ordu, Amasya, Giresun, Kastamonu ve Sinop takip etti.
PEKİ ÖLÜM NEDENLERİ NELER?
TÜİK, ömrü en kısa iller istatistiklerinde ömürlerin kısalma sebeplerini de yayınladı. Buna göre ilk 5'te yer alan iller arasında bulunan Sinop, Kastamonu, Giresun, Amasya ve Ordu'da ölüm nedenlerinin başında hipertansiyon, kalp krizi ve kalp yetmezliği hastalıkların bulunduğu Dolaşım Sistemi Hastalıkları, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerin sebep olduğu Kanser teşhisleri, akciğer hastalıkları, astım, kronik bronşit, zatürre, boğaz-gırtlak hastalıkları ve akciğer kanseri gibi hastalıkların bulunduğu Solunum Sistemi Hastalıkları, endokrin, beslenme ve metabolizmal hastalıklar ile sinir hastalıkları oluşturuyor.
ORDU'DA EN UZUN ÖMÜRLÜLER KADINLAR OLDU
TÜİK verilerine göre Ordu'da en uzun ömürlü yaşayanlar ise kadınlar. Son 10 yıllık ölüm istatistiklerine göre Ordu'da il genelinde en fazla ölümün yaşandığı yıl 7 bin 708 ile 2021 yılı olurken, en az ölümün yaşandığı yıl ise 4 bin 215 kişi ile 2010 oldu.
Ordu'da 2017 yılında il genelinde 5 bin 509 kişi hayatını kaybederken, bunların 3 bin 74'ü erkek, 2 bin 435'i kadınlardan oluştu. 2018'de 2 bin 914'ü erkek 2 bin 410'u kadın toplam 5 bin 324 kişi hayatını kaybetti. 2019'da bu rakam 5 bin 436'ya yükseldi. Bunların 2 bin 964'ünü erkekler, 2 bin 410'u ise kadınlar oluşturdu.
2020 ve 2021 yılında ise ölüm oranlara daha arttı. 2020'de 5 bin 942 kişinin 3 bin 317'sini erkekler, 2 bin 625'ini kadınlar oluşturdu. 2021'de ise toplam 7 bin 708 kişinin 4 bin 335'ini erkekler, 3 bin 373'ünü ise kadınlar oluşturdu. Böylece son 10 yıllık istatistiklere göre Ordu'da en uzun ömürlüler, erkeklere oranla açık ara farkla kadınlar oldu.