TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 2024 yılının son çeyreğinde gündeme gelmesi beklenen yeni Anayasa konusundaki görüşmeler nedeniyle İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nu ziyaret etti.

Ordulu iki isimden biri olan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ziyareti sonrasında kameralar karşısına geçti ve şu ifadeleri kullandı:

"Anayasa Çalışmaları dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan partilerle ilgili çalışmalarımızı bugün de sürdürdük. Tamamıyla tesadüfi bir sıralamayla başladığımız bu parti ziyaretlerinde bugün dördüncü parti olarak dördüncü kez kapısını çaldığımız İYİ Parti'deyiz. Sayın Genel Başkan ile birlikte güzel bir görüşme oldu, faydalı bir çerçeve konuşmuş olduk. Öncelikle Müsavat Dervişoğlu Bey'e İYİ Parti'nin Genel Başkanlığı'na seçilmesi dolasıyla şifaen de tebriklerini bir kere daha iletmi imkanı bulduk. Bu süreç fevkalade hassas, açık ve şeffaf bir yürütmemiz gereken bir süreç. Burada başından beri biz usül esasa mukaddemdir diyerek önce Meclis'teki partilerin bir masa etrafına toplanıp Anayasa konusunu tartışabilecekleri bir zemini oluşturmak için gayret sarfetmeliyiz. Bu anlamda siyasi partilerin öncelikli olarak birbirleriyle el sıkışmaları lazım. Yumrukları sıkarak diyalog olmaz. Yumrukları sıkarak partilerin, grupların birbirini anlaması, anlaşması mümkün olmaz. Dolayısıyla önce bu ziyaretlerden dolayı 4 partinin genel başkanları, grup başkanları ve diğer arkadaşlarımızın gösterdikleri kabulden dolayı teşekkür etmek isterim. Ziyaret ettiğim 4 partide de diyaloğa açık bir anlayışın olduğunu, açık, şeffaf bir zeminde bu konuların tartışılmasına müsait bir siyasal anlayışa sahip olduklarını görmekten dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istedim. Bu süre içerisinde ilke olarak söyleyeceğimiz bir başka husus ise bu işin doğru zeminde tartışılmasıdır. Türkiye'de Anayasa tartışması bizim bildiğimiz on yıllar boyu devam eden hatta şunu çok açık söylemek mümkün ki, 82 Anayasası'nın kabul edilişinin ertesi gününden itibaren çok yoğun eleştirilere konu olmuş, defaten değişiklikler yapılmış, ama hala Anayasa'nın bir şekilde ana çerçevesinin ruhunun devam ettiğini gördüğümüz bir Anayasa'dır. 

Parlamento'da bulunan partilerin önemli bir kısmı ve Türkiye siyasetinde siyasi partilerin hemen hemen tamamı yeni bir Anayasa ya da çok kapsamlı bir Anayasa değişikliği teklifini hep kendi siyasal ajandalarında tutmuşlardır. Dolayısıyla artık bunun vaktinin geldiğini bir kere daha görüyorum. Bu bir fantazi değildir, bu bir temenni değildir. Bu bir grubun, bir partinin işi değildir. Bir kere daha yeri geldiği için söyleyeyim. Partilerin Anayasa'sı olmaz. Partilerin Anayasa teklifleri olur. Dolayısıyla bunun milletin Anayasa'sı olduğu için Türkiye Büyük Millet Meclisi zeminini en iyi şekilde kullanmamız lazım. Buradan da ortaya çıkacak müşterek fikirler üzerinde ümit ve temenni ediyorum ki, parlamentoda dörtyüzün üstünde bir ittifakla yeni Anayasa metninin kabul edilmesi mümkün olsun. Bu çerçevede benim Meclis Başkanı olarak bu meselede üzerine titizlikle yoğunlaşacağım konu, bu konunun bir takım siyasi magazin konularının önüne taşınmasıdır. Önümüzdeki dönemde öncelikle partilerden beklentilerimiz, bunun yönteminin ne olacağına ilişkin yazılı olarak tekliflerinin alacağız. Yaz arasından sonra önümüzdeki dönem Ekim ayı ile birlikte bunun tekrar parlamentoda tekrar doğru bir zeminde tartışılması mümkün olabilir. Şu anki parlamentomuz halkımızın yüzde 95 oyunun temsil edildiği bir parlamentodur. 15 siyasi parti vardır, 6 siyasi parti grubu vardır. Bu fevkalade büyük bir çoğulculuk işaretidir. Bundan en iyi şekilde sonuç alınmasının doğru olduğu kanaatindeyim. Bu parlamento değildir ve Anayasa yapamaz fikri kabul edilemez. Bu parlamento milletin doğrudan doğruya oylarıyla seçilmiş bir parlamentodur. Eğer yeterli sayıyı bulursa, Anayasa Değişikliği'ni gerçekleştirebilir." 

İYİ PARTİ LİDERİ: "GEÇİT VERMEYECEĞİZ"

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a ziyareti dolayısıyla teşekkür ederek sözlerine başlayan İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da yaptığı açıklamasında da 'geçit vermeyeceğiz' sözleri damgasını vurdu. 

İşte Dervişoğlu'nun açıklamaları:

Jandarma'dan Ordu'da 'KUYU-40' operasyonu! Jandarma'dan Ordu'da 'KUYU-40' operasyonu!

"Konu başlıklarını kendileri ifade ettiler. Biz İYİ Parti olarak bu sistem yürürlüğe girmeden önce, bu sistemden kaynaklı olan sorunları işaret ederek siyasi yolculuğumuzu sürdürdük ve yakın takvim içerisinde de bu sistemi tahkim edecek yeni düzenlemelere geçit vermeyeceğimizi ifade ettik. Parlamenter Demokratik Sistem arayışımız da devam ediyor. Şayet Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bu yönde bir Anayasa Değişikliği durumu söz konusu olursa o zaman onu değerlendirmeye açık oluruz. Sayın Meclis Başkanımız görevi dolayısıyla tarafsızdır. Söylediklerimi asla kendisine cevap saymasın. Ülke için temennilerini ve dileklerini ifade ediyor ve bir ihtiyaca işaret ediyor, ama Türkiye'nin öncelikli başka sorunları da var. Bu anlamda Anayasa Değişikliği tartışmalarının o öncelikli sorunları da gölge altında bırakmaması lazım. Konuşulamaz hale getirmemesi lazım. Türkiye'de ciddi bir ekonomik darboğaz yaşanıyor. Tencere kaynamıyor, insanlarımız açlık ve sefalet sınırın altında yaşıyor ve hayatını sürdürüyorlar. Eğitimden kaynaklı durumlar var. Gençler geleceklerine dair umutlarını yitirmiş durumdalar ve vize kuyruklarında kendilerine istikbal arıyorlar. Türkiye'nin kuzeyinde savaş var. Doğu ve batısında savaş tehdidi var. Güney sınırında da güvenlik sorunlarımız var. Bütün bunların konuşulması lazım ve bu tartışmalar, Anayasa'dan kaynaklı tartışmaların o sorunları gölgede bırakmaması lazım. Bunlara özen göstererek bu sürecin yürütülmesi lazım. Ayrıca bir demografik istilayla da karşı karşıyadır ülkemiz. Sayın Meclis Başkanımızın bizleri ziyaretini ziyadesiyle yerinde ve anlamlı buluyoruz. Bu bir bilgilendirme görüşmesi olduğu kadar aynı zamanda ülke sorunlarını da karşılıklı konuşup tartıştığımız bir görüşme oldu. Tarafsız kimliği üzerinden söylüyorum, ama buradan iktidara da sesleniyorum. Nasıl Türkiye'nin önemli bir arayışı ve beklentisi olduğunda Meclis Başkanımız durumdan vazife çıkarakak siyasi partilerin liderlerini ziyaret ediyorlar ise ekonomide olan sorunlarla ilgili de Sayın Ekonomi ve Maliye Bakanı'nın, milli savunmamızla ilgili sorunlar söz konusu olduğunda Sayın Milli Savunma Bakanı'nın, eğitim sorunlarından kaynaklanan meselelerle ilgili de Sayın Milli Eğitim Bakanı'nın ve dış politika alanında ülkemizin geleceği, devletimizin bekası ve milletimizin hürriyet ve istiklali ile ilgili sorunlar olduğunda da Dışişleri Bakanı'nı siyasi partilerimizi ziyaret etmeleri ve bu temel konularda bilgilendirmede bulunmalarını buradan beklediğimizi ifade ediyorum. Sayın Meclis Başkanımıza teşekkür ediyorum." 

Editör: Haber Merkezi