Takvimler 18 Ocak 2017'yi gösteriyordu.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan fındıkla ilgili çok önemli bir açıklama yaparak, "Çiftçime sesleniyorum. Bir yıl önceden gelip senin tarlanı satın alanlar noktasında dikkatli olun. Alavere-dalavere! Gelin devlet olarak, depolar kuralım. Biz bu fındığı devlet olarak alalım. Parasını vatandaşa biz verelim. Hiç olmazsa vatandaş, sömürülmesin ve böyle bir süreç başlattık" demişti.
Sonrasında...
CHP ve İYİ Parti liderleri Ordu'ya geldi, "Fındık 15 Lira olacak" dedi ve gittiler. Çünkü önümüzde Cumhurbaşkanlığı Seçimleri vardı.
MHP Ordu eski Milletvekili Cemal Enginyurt, 16 yıl sonra yeniden TBMM'ye Ordu Milletvekili olarak gitti: "Sayın Cumhurbaşkanı'ndan randevu isteyeceğim, randevu verdi, verdi. Vermezse kendi düşünsün. Sarayın önünde çadır kurup yatacağım orada" dedi. O çadır kurulamadı, ama yeni bir tartışmanın fitili ateşlendi: Fındık...
Temmuz 2018 sonları. MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ve CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, "1 kilo fındık 1 kilo soğan-patates etmiyor" başlığıyla ilk kez Meclis'in ortasına adeta fındık bombasını attı.
Tarihler 2018 yılı Ağustos ayı sonlarını gösteriyordu. AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Hamarat, "Fındık fiyatlarını serbest piyasaya bıraktık. Öyle vara yoka langur lungur konuşulmaz, fiyat piyasada oluşuyor" dedi, büyük tepki gördü. Ancak aynı açıklamasının sonunda şunu da söylemişti: "Eğer milleti memnun edici bir fiyat oluşmazsa, AK Parti iktidarı her zaman yaptığı gibi müdahalesini yapar, üreticiyi ezdirmez ondan herkes emin olsun."
2018 Ağustos ayı son haftasında AK Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, "Ben Bakanlık ile temasa geçeceğim. Bakanlık vatandaşı tatmin eden bir fiyat açıklayacak. İnşallah üreticilerimize güzel bir haber vereceğiz" dedi, ama bakanlık Yediyıldız'ı çok ciddiye almadı.
Karadenizli fındık üreticisi fındık para etmeyince Ağustos ayı ortalarında tepki amaçlı fındık bahçelerini kesmeye, kimileri de Arap turistlere satmaya başladı. Bu durumu bazı yetkililerimiz "Ordu'da turist sayısı artıyor, turistler Ordu'dan ev-arsa alıyor" açıklamalarıyla izah etti.
Yine MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, 'Fındık Mitingi' düzenledi. Fındık üreticileri mitinge ilgi göstermeyince kalabalık beklenenin çok altında oldu, miting tesirsiz kaldı.
Takvimler Eylül ayı ortalarını gösteriyordu. AK Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, TMO ile fiyat pazarlığı yaptığını açıkladı: "Giresun fındığının 13, çakıldak fındık dediğimiz fındığın, lagavit mi diyorlar, ona bişey diyorlar. O fındığın da 12,30 liradan fiyat verirseniz bizim için yeterlidir diye anlaştım" dedi. Açıklamayı TMO Genel Müdürlüğü de çok ciddiye almadı, çünkü öyle bir fiyat açıklamadı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan Trabzon'da, "Serbest piyasa kontrol altında. TMO'nun fiyat açıklamasını istemiyoruz. Bu yılki şartlar onu gerektiriyor" dedi. Bu açıklamayı yaptığında fındık üreticileri kriz geçiriyordu.
TBMM'de grubu bulunan 4 parti ilk kez bir araya geldi, 'Fındık Meclis Araştırma Komisyonu' önergesi hazırlayarak Meclis Genel Kurulu'na sundu. Önerge, 135 kabul oyuna karşılık AK Partili milletvekillerinin 155 çoğunluk oylarıyla, alkış ve kahkahalar eşliğinde reddedildi, Meclis bir anda karıştı. Partisiyle birlikte zorunlu olarak reddine el kaldırmak zorunda kalan AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, "Benim görüşüm olmayan bir önergeye ben nasıl destek verebilirim?" dediğinde takvimler 18 Ekim'i gösteriyordu.
AK Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, yine skandal bir açıklamaya imza attı: "Açıkça söylüyorum, Ordulular fındığın fiyatını yükselttikçe Ordu'nun fındığına zarar veriyoruz" dediğinde takvimler yine çok yakın bir zamanı gösteriyordu.
Bu açıklamalardan sonra meydanı boş bulan broker ve spekülatörler TMO'nun stoklarındaki fındığa göz dikti. Algı yaratmaya çalıştılar, çıktı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; "Üreticimizin elinde fındık olduğu sürece stoklarımızı koruyacağız ve satışa açmayacağız" dedi. Bugün üreticinin elinde fındık yok ve TMO elindeki fındıklardan 10 bin tonunu FİSKOBİRLİK'e veriyor.
Ve Cumhurbaşkanı Erdoğan...
Tam 9 ay aradan sonra yine fındığı gündemine aldı: "Toprak Mahsulleri Ofisi'mizle 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren levant kalite fındığın kilosunu 14 liradan, Giresun kalite fındığın kilosunu da 14,5 liradan almaya başlayacağız. Kayıtlı fındık alımlarında kilo başına da 2 lira destekleme ödemesi yapıyoruz" dedi.
Üretici çok memnun değil, çünkü elinde fındık yok. Her ne kadar ihracatçı ve ticaret borsaları 2018 tahmini rekoltesini baz alarak "Fındık piyasaya inmedi, üreticide" şeklinde açıklamalar yapsa da, fındık malesef piyasada küçük, orta ve büyük ölçekli çalışan tüccarların deposunda bekliyor. 1 Kasım'dan itibaren de, 10-11 ve 12 liradan aldıkları fındığı, çeşitli yollarla 14 liradan TMO'ya satmanın hazırlıklarını yapıyorlar.
Gelelim en başa...
Eğer 18 Ocak 2017'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o çok önemli "Alavere-dalavere" çıkışında söylediği, "Gelin devlet olarak, depolar kuralım" sözü yerine getirilmiş olsaydı da, bugün depolar kurulup, lisanslı depoculuk süreci başlamış olsaydı, fındık üreticileri 2018 yılı ürününü tüccarın deposu yerine devletin lisanslı deposuna teslim eder, bugün de açıklanan 14 liradan fişini kestirir, ürününün parasını cebine koyar, "Hükümet'ten Allah razı olsun" derdi. Diyenler veya diyecekler de vardır hiç kuşkusuz, ama kanımca Kasım ayı fındık satışı için biraz geç bir zaman oldu. Herkesin ağzında o cümle var! Malum; 2019 Mart seçimleri...
Ancak şunu da netOrdu adına söylemek gerekirse, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fındık ile ilgili yaptığı açıklamalar kentte büyük heyecan yarattı. Zira kendisinin Ordu'ya olan yakın ilgi ve alakasını da yakınen biliyorum, ve son söz...
Öyle ümit ediyorum ki; 2019 fındığı yukarıda yaşadığı evreleri geçirmez...