OKUMAK İYİDİR...
OKUMADIĞINIZ HER ŞEY YENİDİR VE SİZ DE OKUYUN...
Yaşımızdan mıdır artık bilemem, ama yeni yılın ilk dakikalarında gözüme sadece 4 haber ilişti.
Biri, ünlülerin yılbaşı gecesini nasıl geçirdikleriydi. Diğeri Ordu'da Özdemir Ailesi'nin 2020'nin ilk dakikalarından doğan bebeklerine 'Ceren' ismini vermesi, üçüncüsü, 'İçişleri Bakanı Soylu imzaladı, 81 ile gönderildi. Kadına yönelik şiddetle mücadele genelgesi yayınlandı' haberi oldu. Sonuncusu ise 2019'da kaybettiğimiz, hayata gözlerini yuman ünlü isimlerdi.
Bu arada biliyorum, kimseyi ilgilendirmez ama okuduğum ilk köşe yazısı da, benim de 14 yıl çalıştığım Hürriyet'te çok beğendiğim, bana göre duayen isimlerden biri olan Ertuğrul Özkök'ün "29'u 30'a bağlayan gece en ünlü patron Türkiye üzerinden nasıl kaçtı" yazısı oldu. Hoş, onun da başlığında küçük bir hata var sanki; "29'u 30'a bağlayacan gece" şeklinde yazılmıştı.
Başta demiştim ya...
İnternette ilgimi çeken haberlerden ilki, ünlülerin yılbaşı gecesini nasıl geçirdikleriydi. İlk başta dikkatimi çekti, ama sonra ne olduysa açtığım sayfayı okumadan bir anda kapattım ve geçtim.
İkinci haber, bebek Ceren Özdemir haberiydi. Geçtiğimiz 3 Aralık 2019'da 20 yaşında aramızdan ayrılmak zorunda kalan Ceren Özdemir'in adının, dünyaya gözlerini yeni açan bebeklerine soyadlarının da Özdemir olmasıyla birlikte 'Ceren' adını veren Özdemir Ailesi'nin haberini içim burkula burkula okudum. Ordu Valisi Seddar Yavuz'un da, yeni yılın ilk bebeklerinden olan Ceren bebeği ve ailesini ziyaret etmesi, doğrusu çok da hoşuma gitti. Vali ne de olsa! Gidip, başka bir programa veya eğlenceye de katılabilirdi. Netordu.com'da da haberini yaptık zaten. Ceren Özdemir, artık sonsuza kadar unutulmayacak ve bu ailenin kızlarıyla da, adı yeniden yaşatılmaya devam edilecekti. Allah kaderlerini benzetmesin. Allah sağlıklı, mutlu, başarılı, ailesine, memleketine, milletine, ülkesine, devletine hayırlı işler yapmayı nasip etsin diye de iç geçirdim...
Bir diğer ilgimi çeken haber ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından imzalanan 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi'ydi. Çünkü bu, ülkemiz ve toplumumuz adına gerçekten sevindirici bir gelişmeydi.
Ve 2019'da kaybettiğimiz ünlü isimler...
Hey gidi yıllar heyy! Biz O'nlarla büyüdük diye iç geçirdim okurken. Usta isimler Ayşen Gruda, Eşref Kolçak, Tarık Ünlüoğlu, Yıldız Kenter, Süleyman Turan, Aytaç Arman, Enis Fosforoğlu, Erdoğan Sıcak, Ergün Uçucu, Gülriz Sururi, Haldun Ergüvenç, Ozan Arif, Umur Bugay, Ümit Yesin, Yalçın Gülha, Yalçın Menteş, Burhan İnce, Celil Oker, Cengiz Seçici, Parkan Özturan, Necati Er, Jale Birsel, Özdemir Nutku, Küçük İskender, Dilber Ay, Devran Çağlar, Dinçer Sümer, Haktan Pak, Mevlüt Demiray, Selahattin Özdemir, Tuncer Cücenoğlu 2019'da kaybettiğimiz ünlü isimlerdi.
Sonra benim çocukluğumun 'Domates Güzeli' Ayşen Gruda'nın resimlerin baktım, hayatını bir kez daha okudum. Hüzünlü bir halet-i ruhiye içerisindeyken, aklımda bir de en çok sevdiğim isimlerden birisi olan rahmetli Hulusi Kentmen geldi. Yeşilçam'ın, Türk Sineması'nın babacanı, yufka yüreklisi hatta 'Tonton Amcası'nı bilmeyen yoktur sanırım. Taa 1993'de aramızdan ayrıldı. 20 Aralık 1993'te. Koskoca 26 yıl geçmiş. Adile Naşit'le, Münir Özkul'la, Kemal Sunal'la, Ayşen Gruda'yla, Tarık Akan'la, Gülşen Bubikoğlu'yla, Erol Taş'la az mı izledik O'nu...
Hem gülerdik, hem ağlardık. Hepsinin mekanları Cennet olsun, ışıklar içinde uyusunlar inşallah...
VE 2020'DE İLK DİNLEDİĞİM ŞARKI
Bu arada Hulusi Kentmen'in fotoğraf ve videolarını izlerken, bir zamanların TRT'siyle adeta bütünleşmiş, özdeşleşmiş, Türkiye'nin en ünlü ve en uzun süre çalışmış sunucularından biri olan ve bugün 93 yaşındaki Halit Kıvanç'la bir sohbet videosuna denk geldim. Halit Kıvanç üstad, hala aramızda bildiğim kadarıyla. 93 yaşında olduğundan, kendisi için de Allah'tan sadece sağlık dileyebiliyorum.
Bu arada 2020'nin ilk şarkısını da dinlemiş oldum...
TRT'nin 1978 arşivlerinden 4 dakikalık bir videoydu bu. Üstad Halit Kıvanç, büyük sanatçı Hulusi Kentmen'e en çok sevdiği sanatçı ve şarkıyı sordu; "Abdullah Yüce'nin 'Bu Ne Sevgi Ah Bu Ne Izdırap' şarkısı" dedi. Abdullah Yüce, bu şarkıyı 1949'da bestelediğini söylemiş ve Dünya genelinde 1 milyon 800 bin plak sattığını, bunun da bir Dünya rekoru olduğunu belirtmişti. 1995'te ebediyete intikal eden merhum Abdullah Yüce, Allah mekanını Cennet etsin. Bu şarkıyı askerlik yaptığı Bartın'da bestelemişti. Bir vesileyle, aslen benim de akrabam olan ünlü şair ve söz yazarı Bartınlı Hasan Bayrı ile tanışmış, bir müsamerede Hasan Bayrı'nın bu şiirini manzum olarak okumuş ve sonrasında da bestelemişti. Aralarında çok çok tartışmalar geçmişti, ama her iki usta isim de böyle bir şarkıyı dünya ile tanıştırmıştı. O dönemde, Dünya sıralamalarına girmiş ve 1 milyon 800 bin plak satmıştı Abdullah Yüce.
Bugün milyonların dilinde olan Türk Sanat Müziği'nin unutulmaz eserlerinden 'Bu Ne Sevgi Ah Bu Ne Izdırap' da, 2020'nin ilk gününde dinlediğim ilk şarkı oldu...
Abdullah Yüce'den sonra Zeki Müren okudu, Emel Sayın okudu, Bülent Ersoy okudu, Muazzez Abacı okudu, Muazzez Ersoy okudu, İbrahim Tatlıses okudu, Müslüm Gürses okudu, Funda Arar okudu, Cengiz Kurtoğlu okudu, Zekai Tunca okudu, Hüdai Aksu okudu, Sinan Özen okudu, Ruşen Yılmaz okudu. Siz de dinleyin, siz de okuyun.
Okumak iyidir.
Şarkının adı, her ne kadar 'Bu Ne Sevgi Ah Bu Ne Izdırap' olsa da, Allah herkesi ızdıraplardan uzak tutsun, içimizdeki her türlü sevgiyi eksik etmesin. 2020, huzur yılı olsun diye dileyelim ve veda edelim.
Benden şimdilik bu kadar.
Huzur dolu bir yıl diliyorum...